Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Fractie Europese Volkspartij (EVP) - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
EVP-fractie 2010 logo

De EVP-fractie is de fractie van christendemocratische en aanverwante (conservatieve) stromingen in het Europees Parlement, waarvan de meeste partijen zijn aangesloten bij de EVP. Namens Nederland maken CDA, 50PLUS en ChristenUnie onderdeel uit van de EVP-fractie. De Duitser Manfred Weber is fractievoorzitter van de EVP in het Europees Parlement.

De EVP wil een sterk Europa waar ook de lidstaten een grote rol blijven spelen en is voorstander van een vrije markt met sociale basis.

1.

Positie

Met 182 leden afkomstig uit 26 lidstaten speelt de EVP een belangrijke rol in het Europese politieke landschap. De fractie is sinds 1999 de grootste fractie in het Europees Parlement.

De EVP gelooft in een Europa van waarden met een gemeenschappelijke markt, dat concurrerend is op wereldschaal en tegelijkertijd het welzijn van iedereen in de wereld bevordert. De partij gaat uit van het principe van duurzame ontwikkeling, streeft naar een consistent en effectief gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid.

De EVP-fractie is gelieerd aan de EVP-partij.

2.

Voorzitter

Fractievoorzitter is de Duitser Manfred Weber. Hij is sinds 20 juni 2004 lid van het Europees Parlement en maakt in zijn thuisland deel uit van de Christlich-Soziale Union in Bayern e.V. (CSU). In de periode 2009-2014 was hij al plaatsvervangend voorzitter van de EVP-fractie.

3.

Historische ontwikkeling

De EVP-fractie is in 1953 opgericht onder de naam 'Christendemocratische fractie'. In 1979 werd de naam van de fractie veranderd in Europese Volkspartij. Tot 2009 heette de partij Europese Volkspartij en Europese Democraten (EVP/ED), maar de ED werd na de Europese verkiezingen van 2009 ontbonden. De Britse Conservatieven, tot dat moment lid van de ED, vormden met andere partijen de anti-federalistische fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). De EVP ziet zichzelf als politieke erfgenaam van belangrijke Europese politici uit de jaren '50 als Robert Schuman en Konrad Adenauer.

 

4.

Nederlandse leden (6)

fotonaampartij
tomBERENDSENBerendsen, Drs. T.B.W.CDA
PetervanDALENDalen, Drs. P. vanCU
EstherdeLANGELange, E.M.R. deCDA
JeroenLENAERSLenaers MA, J.J.M.CDA
AntoniusMANDERSManders, Drs. A.J.M.50PLUS
AnnieSCHREIJERPIERIKSchreijer-Pierik, J.M.G.CDA

5.

Meer informatie

internet website
e-mail eppgroup@europarl.europa.eu
tel. +32 2 2842234
adres Wiertzstraat 60
1047 - Brussel (België)
 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.