Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
Logo ALDE
Bron: http://alde.eu/

De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) was tot juni 2019 de fractie van liberale en democratische stromingen in Europa, verenigd in de ALDE Partij. Zowel de VVD als D66 waren aangesloten bij de ALDE, evenals bijvoorbeeld de Belgische Open VLD, de Duitse Freie Demokratische Partei (FDP) en de Franse Mouvement Démocrate. De Belg Guy Verhofstadt was fractievoorzitter van de ALDE-groep in het Europees Parlement (EP). De Nederlander Hans van Baalen (VVD) was tot juli 2019 partijvoorzitter van de ALDE.

Op 12 juni 2019 werd na het aansluiten van het Franse La République En Marche de naam gewijzigd in Renew Europe.

1.

Positie

ALDE was in de Europese Verkiezigen van 2014 met 68 EP-leden uit 21 landen de vierde politieke fractie. De fractie stond voor een gezamenlijke Europese politiek, waarin persoonlijke vrijheden, tolerantie, respect voor diversiteit, vrij ondernemerschap, sociale solidariteit en zorg voor milieu kernwaarden zijn. ALDE steunde de hervorming van de instituties van de EU, om de Unie zo transparanter, slagvaardiger en democratischer te maken.

De ALDE-fractie was gelieerd aan de ALDE-partij.

2.

Fractievoorzitter

De Belg Guy Verhofstadt (1953) was de laatste voorzitter van de ALDE-groep in het Europees Parlement. Hij was sinds 2009 lid van het Europees Parlement. Verhofstadt was van 1999 tot 2008 premier van België. Hij staat bekend om zijn pro-Europese houding, en is voorstander van een sterkere rol voor de Europese Unie op het terrein van buitenlands beleid.

3.

Historische ontwikkeling

Tot juli 2004 waren de Europese liberaal-democraten verenigd in de fractie Europese Liberale en Democratische Partij (ELDR). De huidige ALDE-fractie bestaat voor het grootste gedeelte uit leden van de ALDE-partij, aangevuld met onder andere de Franse Mouvement Démocrate en onafhankelijke Europarlementariërs. Juni 2019 sloot La République En Marche zich aan bij de fractie, en werd de naam gewijzigd in Renew Europe.

4.

Meer informatie

internet website
oriëntatie
e-mail aldegroup@europarl.europa.eu
tel. +32 (0) 2 284 21 11
adres Rue Wiertz
B-1047 - Brussel (België)
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.