Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Langdurige economische stagnatie bestrijden door investeren in infrastructuur op Europees niveau - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
Met dank overgenomen van Bouwend Nederland, gepubliceerd op dinsdag 14 oktober 2008.

De kredietproblematiek heeft wereldwijd geleid tot verregaande overheidsinterventies om economische stagnatie te voorkomen. ‘Om economische tegenspoed effectief te bestrijden moet echter niet alleen worden ingegrepen in het financiële systeem, maar dient ook stevig te worden geïnvesteerd in infrastructuur.’ Dit zei Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en vice-voorzitter van de FIEC, vandaag in Brussel.

De infrastructuur is van cruciaal belang voor de kwaliteit van de samenleving, de kracht van de economische ontwikkeling, het behoud van veiligheid en welzijn en een duurzame energietransitie. Overheden en bedrijfsleven investeren daarom in infrastructuur. Investeren heeft een positief effect op de kwaliteit, de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de noodzakelijke infrastructuur. Burgers, bedrijven en de economische ontwikkeling op Europese, landelijke en regionale schaal profiteren daarvan.

Volgens Brinkman spelen de Europese nationale overheden een grote rol in de investeringen in infrastructuur. Al jaren worden afspraken rond de 30 meest belangrijke TransEuropeseNetwerk (TEN)-projecten echter onvoldoende nagekomen. Daarbij is het Europese subsidiegeld voor infraprojecten teruggebracht tot slechts 8 miljard euro. Bij de aanleg en het onderhoud van deze projecten zijn in Europa meer dan 16 miljoen werknemers betrokken. Brinkman roept namens de Europese bouwsector, verenigd in de FIEC, op tot het significant verhogen van het Europese budget voor infrastructuur. Dat komt het behoud van werkgelegenheid en op de lange termijn een duurzame economische groei in Europa ten goede.

Aanvullend is het zinvol om de mogelijkheden voor het uitschrijven van Europese obligaties voor het financieren van Europese transportinfrastructuur verder te onderzoeken. Het eerder betrekken van de bouwsector en gebruik maken van mogelijkheden van private financiering levert ook aansprekende voordelen op.


 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.