Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Steun voor woningbezitter in acute geldnood - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 30 januari 2009, 16:48

DEN HAAG (ANP) - Woningbezitters die buiten hun schuld om in betalingsproblemen komen, bijvoorbeeld door ontslag, kunnen tijdelijk van hun hypotheeklast af. De steunmaatregel geldt alleen voor woningeigenaars met een Nationale Hypotheekgarantie.

Zij kunnen een beroep doen op een fonds dat hun rentelasten en aflossingsverplichting tijdelijk overneemt. De zogenoemde Woonlastenfaciliteit bestaat al, maar wordt in de praktijk weinig gebruikt. Het kabinet heeft daarom vrijdag besloten de faciliteit te vereenvoudigen, zodat meer woningbezitters een beroep doen op de regeling.

Het kabinet sluit nieuwe steunmaatregelen voor de woningmarkt niet uit. Of die er ook komen, zal duidelijk worden in de zogeheten voorjaarsnota, de laatste bijstelling van de lopende begroting.

De ministerraad heeft vrijdag ook besloten dat woningcorporaties makkelijker bouwprojecten kunnen overnemen als de commerciële initiatiefnemers ervan dreigen af te haken. Die woningen kunnen vervolgens worden verhuurd.

Tot nu toe mochten de corporaties koopwoningen van commerciële investeerders overnemen tot een prijs van 200.000 euro. Die grens wordt tijdelijk verhoogd. De details van deze maatregel worden uitgewerkt in overleg met de gemeenten en de Europese Commissie.

De koepelorganisaties van woningcorporaties Aedes is op zich blij met de maatregel maar wil meer van het kabinet. De koepel stelt verder dat corporaties niet ,,naar hartenlust projecten van commerciële ontwikkelaars gaan overnemen''. ,,Corporaties zijn geen stootkussen voor commerciële vastgoedbedrijven. Corporaties werken immers met maatschappelijk gebonden kapitaal'', aldus de organisatie.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.