Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Woningcorporaties en de tweejaarlijkse prijs voor hedendaagse architectuur - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal

bij Woningcorporaties en de ...

Sinds 1987 reikt de Europese Commissie iedere twee jaar een prijs uit aan hoogwaardige hedendaagse architectonische ontwerpen in Europa. Deze prijs wordt uitgegeven om waardering uit te spreken voor recente architectonische projecten die een duidelijk verband weten te leggen tussen de hedendaagse architectuur en hun sociale en culturele wortels in de steden van Europa. Daarnaast is het van belang dat deze architectonische projecten een belangrijke publieke functie vervullen en dus een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van Europese burgers.

De prijs, beter bekend als de Mies van der Rohe Award, wordt uitgegeven door de Mies van der Rohe Foundation. De te winnen subsidie wordt beschikbaar gesteld door het DG Onderwijs en Cultuur. De prijs bestaat uit € 60.000 voor de winnaar en € 20.000 voor elke eervolle vermelding.

Ieder project dat in de twee jaar voorafgaande aan de prijsuitreiking in Europa gerealiseerd is komt in aanmerking voor deze subsidie. De jury, die is samengesteld uit een netwerk van 15 gerenommeerde architectonische instituten uit 31 verschillende landen, kijkt zoals gezegd vooral naar goede voorbeelden van hedendaagse architectuur met een belangrijke publieke functie en een duidelijk verband met hun sociale en culturele omgeving. Naast het toekennen van de subsidie, geeft de jury ook een eervolle vermelding aan een veelbelovende architect.

De Flat Kleiburg in Amsterdam is de prijswinnaar van 2017. De architecten zijn NL Architects en XVW architectuur en de klant Kondor WesselsVastgoed. DeFlat is een innoverend renovatieproject van een van de grootste flatgebouwen van Nederland, de Kleiburg, een honingraatflat met 500 woningen in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Consortium DeFlat redde het gebouw van de sloopkogel door er een 'klusflat' van te maken. De bewoners mochten zelf hun woningen afbouwen.

Effect voor de woningcorporaties

Deze prijs biedt woningcorporaties de kans om subsidie om aan te vragen voor een hoogstaand architectonisch ontwerp waarmee het zich verder op de kaart kan zetten. Ondanks het feit dat er een felle concurrentiestrijd plaatsvindt, is het in de wacht slepen van deze prijs niet ondenkbaar. Zo won het Nederlandse ontwerp van de Nederlandse ambassade te Berlijn de editie van 2005, waarbij ook de eervolle vermelding voor veelbelovende architect aan een Nederlander werd uitgereikt.

1.

Meer informatie

 

Inhoud

  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.