Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Transition Zero project - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal

bij Transition Zero project

De Europese Unie financiert het project Transition Zero door middel van subsidies afkomstig uit het Horizon 2020 programma. Dit is het grootste onderzoeks- en innovatie programma van de Europese Commissie. Tranisition Zero staat voor energie-neutrale woningen. Energie-neutraal houdt in dat een woning evenveel energie gebruikt als het nodig heeft. Transition Zero is inmiddels van start gegaan in zowel het Verenigd Koninkrijk als Frankrijk.

Transition Zero is ontwikkeld door de Nederlandse organisatie Energiesprong. Deze organisatie staat voor het behalen van wenselijke energie-neutrale renovatie oplossingen voor iedereen. Een van hun projecten is Transition Zero. Het project tracht om de juiste marktomstandigheden vast te leggen, waardoor energie-neutrale woningen op grote schaal in heel Europa kunnen worden ingevoerd. Dit doen zij door middel van:

  • Ervoor zorgen dat er vraag is naar energie-neutrale renovaties;
  • Invoeren van prestatiegerichte oplossingen, geïntegreerd in renovatie pakketten;
  • Vastleggen van lange-termijn contracten waarin energieprestatie gegarandeerd is;
  • Verbetering van de regelgeving en de financieringsvoorwaarden voor de verbouwingen die nodig zijn om woningen energie-neutraal te maken.

In Frankrijk is er in oktober 2016 een contract afgesloten voor de eerste tien sociale woning units. De Franse sociale woningcorporatie Vilogia zal met de steun van Greenflex de renovaties binnen drie weken op orde kunnen brengen, met een garantie voor energie-neutrale woningen voor de komende 25 jaar. Dit is mogelijk door een combinatie van energie efficiëntie en hernieuwbare energie. Omdat de nationale wetgeving anders is dan in Nederland, is het originele model van Energiesprong wat aangepast. Dit komt er in de praktijk op neer dat de organisatie die de sociale woningen voorziet de investering moet doen. Zij verdienen dit geld terug via de energiekosten die ze incasseren via de huurders.

1.

Meer informatie

 

Inhoud

  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.