Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
dinsdag 18 april 2017, 13:31

BRUSSEL (ANP) - Twee dagen na het referendum in Turkije klinkt steeds meer kritiek vanwege vermeende onregelmatigheden tijdens de stembusgang. Doordat het ja-kamp met een zeer nipte meerderheid won, kunnen ,,gemanipuleerde'' stemmen volgens critici wel eens de doorslag hebben gegeven.

Uit de voorlopige uitslag van de volksraadpleging bleek zondag dat ruim 51 procent van de Turkse kiezers voor het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden stemde. De grootste oppositiepartij van Turkije klaagde daarop dat veel mensen niet met volledige privacy hun stem konden uitbrengen. Ook zouden veel stemmen in het geheim zijn geteld.

Ook internationale waarnemers hadden kritiek. ,,Er is een verdenking dat tot 2,5 miljoen stemmen gemanipuleerd kunnen zijn'', zei de Oostenrijkse parlementariër Alev Korun, die namens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meekeek tijdens het referendum.

Korun verwees naar het omstreden het besluit van de Turkse kiesraad om ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren. Die beslissing kon ook rekenen op felle kritiek van Turkse juristen. De beroepsvereniging van advocaten, TBB, sprak over een ,,illegaal besluit'' dat strijdig is met de wet.

De commotie rond het referendum is niet voorbijgegaan aan de Europese Commissie. Een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU heeft Turkije opgeroepen de ,,vermeende onregelmatigheden'' te onderzoeken.

De Turkse regering lijkt vooralsnog niet onder de indruk van de kritiek. Premier Binali Yildirim stelde dinsdag dat het volk heeft gesproken. ,,Het debat is voorbij'', zei de premier, die tevens voorzitter is van de AK-partij.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.