Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Akkoord Ierland en Apple over belasting - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 5 december 2017, 8:40
gewijzigd

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Ierland en Apple hebben een akkoord bereikt over het betalen van ruim 13 miljard euro aan achterstallige belasting door het technologiebedrijf. De Ierse minister van Financiën maakte maandag bekend dat het Amerikaanse bedrijf begin volgend jaar begint met het overmaken van het bedrag.

Het akkoord komt ruim een jaar nadat de Europese Commissie in augustus 2016 bepaalde dat een belastingconstructie van de techreus in Ierland neerkwam op illegale staatssteun. Door de beslissing van de Europese Commissie moest Ierland uiterlijk in januari de achterstallige belasting met rente terugeisen van Apple.

Ierland vecht de beslissing aan en weigerde aanvankelijk het geld te innen. Dat kwam het land op felle kritiek te staan van de Europese mededingingscommissaris Margrethe Vestager, die sprak van nalatigheid.

Apple gaat het bedrag nu overboeken op een derdenrekening. Daar blijft het staan tot door de uitspraak van de Europees Hof van Justitie definitief duidelijk is of Apple moet betalen.

Vestager heeft het niet alleen gemunt op Apple. Ook onder meer koffieketen Starbucks en webwinkelgigant Amazon krijgen het verwijt via constructies in de EU belasting te ontwijken.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.