Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

May onder vuur over brexitonderhandeling - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 5 december 2017, 14:55

LONDEN/BELFAST (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Theresa May ligt zwaar onder vuur over de haperende onderhandelingen met Brussel over het vertrek van haar land uit de Europese Unie. Maandag moest ze onverrichter zake uit Brussel naar Londen terugkeren, omdat haar plannetje voor een speciale regeling voor het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) werd afgeschoten. Dat deed de Noord-Ierse partij DUP, die de regering-May in Londen onmisbare gedoogsteun geeft.

May verzekerde dat ze dinsdag met de Noord-Ieren overlegt en dan deze week weer snel naar Brussel gaat. Maar in Belfast klonken andere geluiden. De leider van de DUP, Arlene Foster, liet volgens Britse media weten dat het nog lang geen zin heeft om met May over de brexit te gaan praten, omdat de standpunten van de partijen nog zo ver uit elkaar liggen. May heeft Foster dinsdag wel heel even aan de telefoon gehad, meldden bronnen bij de DUP.

May had bedacht dat Noord-Ierland na de brexit een speciale 'Europese' status zou kunnen krijgen. Dan hoeft er straks over het noorden van het Ierse eiland geen bewaakte grens tussen EU-lid Ierland en het Verenigd Koninkrijk te komen. Maar voor de pro-Britse unionisten waar Fosters partij DUP uit voorkomt, is dat feitelijk aansluiting bij Ierland. En de unionisten willen alles liever dan dat. Elders in Groot-Brittannië klonken lovende zij het wat cynische woorden, want als Noord-Ierland feitelijk bij de EU kan blijven na de brexit, dan kan Schotland of Londen dat toch ook?

Een voorman van de oppositiepartij Labour, Keir Starmer, noemde de onderhandelingen van May een nationale schande. Hij noemde haar optreden onverantwoordelijk.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.