Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU zet 17 belastingparadijzen op zwarte lijst - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 5 december 2017, 17:41
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De EU zet zeventien belastingparadijzen op een zwarte lijst. Aruba en Curaçao dreigen daar eveneens op terecht te komen als ze niet voor 1 januari 2019 hun leven beteren om belastingontwijking te bestrijden. Zij hebben toegezegd dat tijdig te zullen doen en staan zolang op een 'grijze' lijst. Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege de orkaan Irma.

Onder meer Panama, Barbados en Zuid-Korea zijn volgens de EU-ministers van Financiën ,,onwelwillend” om belastingontduiking tegen te gaan en staan op de zwarte lijst die op 1 januari ingaat. Vaak genoemde landen die ook een fout belastingregime zouden voeren, zoals de Bahama's en de Kaaimaneilanden, ontbreken. De Kaaimaneilanden staan wel op dezelfde 'wachtlijst' als Aruba en Curaçao, evenals Zwitserland en Liechtenstein en nog veertig andere.

De 'belastingschandpaal' betreft niet-EU-landen, die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking. De lijst wordt jaarlijks aangepast. Er komt op EU-niveau een serie strafmaatregelen en lidstaten kunnen zelf bilaterale sancties instellen, zoals een bronbelasting invoeren.

Volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) is de zwarte lijst geloofwaardig. Hij wees er na de ministerraad in Brussel op dat veel landen ,,omgegaan" zijn. Ze beloven hun beleid aan te passen om niet op de zwarte lijst te komen. De ,,ultieme droom'', zei hij, is dat uiteindelijk niemand er meer op staat.

De lijst kwam tot stand na analyse van 92 landen door experts uit de lidstaten. Ze deden er een jaar over.

Oxfam Novib roept de EU-regeringen op om nog meer informatie over de zwarte en de grijze lijst bekend te maken, zodat precies duidelijk is welke schadelijke belastingpraktijken beëindigd moeten worden. Daarnaast moet de EU ook meer doen tegen belastingontwijking via EU-lidstaten, vindt de ontwikkelingsorganisatie. Als de EU de eigen criteria zou toepassen op lidstaten, zouden er volgens Oxfam Novib vier EU-landen op deze zwarte lijst staan, waaronder Nederland.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.