Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

'Belastingbeleid in Europa is race omlaag' - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 5 december 2017, 15:35

AMSTERDAM (ANP) - Het belastingbeleid van Europese landen is een ,,race naar beneden''. Volgens een nieuw rapport van de internationale ontwikkelingsorganisatie Eurodad hoeven bedrijven over de gehele linie steeds minder belasting te betalen en zijn consumenten daarvan de dupe.

,,Als multinationals minder belasting betalen, moeten consumenten meer betalen om het gat op te vullen. Het rapport geeft aan dat dit de armsten in de samenleving het hardst treft en ongelijkheid vergroot in plaats van verkleint'', verklaart Jasper van Teeffelen, die onderzoek deed naar Nederlandse maatregelen op het gebied van belastingen.

Onderzoek bij zeventien EU-lidstaten en Noorwegen wijst uit dat twaalf regeringen ofwel net hun belastingtarief voor vennootschappen hebben verlaagd of van plan zijn dit in de nabije toekomst te doen. Als deze trend doorzet zal er over enkele tientallen jaren helemaal geen vennootschapsbelasting meer worden geheven.

Nederland scoort, samen met Ierland, het slechtst in vergelijking met de andere onderzochte landen. Hier zijn volgens het rapport meerdere belangrijke zaken op belastinggebied nog niet openbaar. Nederland heeft ook nog een groot aantal knellende belastingverdragen met ontwikkelingslanden en faciliteert nog steeds op grote schaal belastingontwijking, aldus de onderzoekers.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.