Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Brussel blijft bij 'superminister' eurozone - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
woensdag 6 december 2017, 17:55
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Europa moet daadkrachtiger kunnen handelen bij nieuwe economische en financiŽle crises. Dat kan door een Europese minister van Economische en FinanciŽle Zaken aan te stellen met een budget om onverwachte schokken in de eurozone op te vangen. Bovendien moet het Europese noodfonds ESM worden uitgebouwd tot een Europees Monetair Fonds (EMF) dat als 'regionaal vangnet' dient.

Dat staat in een pakket voorstellen van de Europese Commissie over de versterking en verdieping van de Economische en Monetaire Unie (EMU). De plannen worden op een speciale eurotop op 15 december door de EU-leiders besproken.

De Europese 'superminister' moet voorzitter van de vergadering van de EU-ministers van FinanciŽn van de eurolanden (Eurogroep) worden. Hij is tegelijk vicevoorzitter van de Europese Commissie, stelt Brussel voor. De commissie wil extra geld uittrekken om niet-eurolanden te helpen om de euro in te voeren.

Voorzitter Jean-Claude Juncker: ,,De huidige krachtige economische groei in de EU moedigt ons aan vooruit te gaan. Er is geen betere tijd om het dak te repareren dan wanneer de zon schijnt."

Over de 'routekaart' discussiŽren de lidstaten al geruime tijd. Jeroen Dijsselbloem, tot half januari nog voorzitter van de Eurogroep, rapporteert op de komende eurotop over de verschillende opvattingen. Maandag nog zei hij over de 'schokkenpot' dat sommige ministers daar niets in zien, terwijl anderen er miljarden in willen stoppen.

EU-parlementariŽr Esther de Lange (CDA) vindt dat de EU geen Ďsuperministerí nodig heeft, ,,maar iemand die eindelijk scherp toezicht houdt op het economische en fiscaal beleid van de lidstaten.''

Volgens de liberale leider Guy Verhofstadt is ,,een Europees minister die structurele hervormingen in de EU-landen kan bevorderen volkomen logisch.''

Paul Tang (PvdA) noemt de voorstellen ,,kabbelende ideetjes". ,,Als we een sterkere eurozone willen waarin mensen zeker zijn van hun spaargeld, inkomen en inspraak, dan hebben we meer democratie, stabiliteit en investeringen nodig.Ē

In juni wil EU-president Donald Tusk dat de Europese leiders knopen doorhakken over de EMU.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.