Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Greenpeace vreest gevolgen handelsverdrag - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 7 december 2017, 8:11
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Greenpeace vreest dat een nieuw handelsverdrag tussen de Europese Unie en ArgentiniŽ, BraziliŽ, Uruguay en Paraguay zal leiden tot grote milieuschade. Dat concludeert de milieuorganisatie na bestudering van uitgelekte documenten over het verdrag waar al achttien jaar over wordt onderhandeld.

Het is de verwachting dat de export van soja uit de Zuid-Amerikaanse landen flink zal toenemen. Soja wordt in Europa hoofdzakelijk gebruikt in veevoer. De productie draagt in grote mate bij aan de ontbossing in het Amazonegebied. Dat leidt tot een vermindering van de biodiversiteit en tot verminderde opname van broeikasgassen.

Ook de veehouderij zorgt voor ontbossing. Volgens Greenpeace wordt echter in de geheime documenten gesproken over een groei van de export van rundvlees naar Europa. Naast ontbossing is de bio-industrie in de genoemde landen volgens de milieuorganisatie berucht vanwege voedselschandalen.

Het grootste vleesbedrijf ter wereld, JBS, komt uit BraziliŽ en werd in maart veroordeeld voor grootschalige fraude en omkoping van politici. Volgens Greenpeace worden beschermde bosgebieden onder druk van dergelijke grote bedrijven opengesteld voor mijnbouw en veehouderij.

In 2016 verloor de Amazone verloor 37.000 vierkante kilometer aan bos, een gebied ter grootte van Zwitserland. Dat verlies is bijna drie keer zo groot als in 2015.

In het handelsakkoord zijn verder onder meer afspraken in de maak over de uitvoer van Europese auto's naar Zuid-Amerika. De onderhandelaars hopen deze week een definitief akkoord te bereiken over het handelsverdrag.

Greenpeace pleit voor een andere aanpak van internationale handel die meer in dienst staat van de wereldwijde klimaatdoelstellingen. Ook worden toezeggingen over verbetering van de transparantie in de EU nog niet nagekomen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.