Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Minder slechte leningen in de EU - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 18 januari 2018, 11:45

BRUSSEL (ANP) - Het aandeel oninbare leningen op Europese bankbalansen daalt. Het percentage slechte leningen is van gemiddeld 6,7 eind 2014 afgenomen naar 4,6 in 2017. Griekenland (46,9 procent) en Cyprus (33,4 procent) steken echter ver boven het EU-gemiddelde uit. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Financiële Stabiliteit) is blij met de algemene trend maar roept de banken, toezichthouders en lidstaten op de voorraad slechte leningen (npl’s) verder aan te pakken. Hij komt in het voorjaar met een aantal nieuwe maatregelen, inclusief een voorstel voor de uitbouw van een secundaire markt voor probleemactiva op bankbalansen.

Vorig jaar namen de EU-ministers van Financiën een Actieplan aan om de berg dubieuze leningen in de EU te verminderen. Die was na de financiële crisis in 2007 tot een recordhoogte van een biljoen euro gestegen en is bron van diepe zorg. Onrendabele en oninbare leningen drukken de winstgevendheid, beletten dat kapitaal elders ingezet kan worden en bedreigen de stabiliteit van de banksector.

,,We willen dat de banken in alle EU-landen hun volledige leencapaciteit aan bedrijven en huishoudens terugkrijgen terwijl we tegelijk moeten voorkomen dat een nieuwe voorraad wordt opgebouwd’’, aldus Dombrovskis. ,,Het is essentieel om de risico’s in de banksector te verminderen en de bankenunie te voltooien.’’

Een lening wordt een ‘non-performing loan’ (npl) als er minstens negentig dagen niet is afbetaald. Algemeen wordt aangenomen dat dat daarna ook niet meer gebeurt.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.