Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU waarschuwt Londen over transitieperiode na brexit - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 9 februari 2018, 14:43
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De door Londen gevraagde overgangsperiode na de brexit in 2019 is geen verworvenheid. De hoofdonderhandelaar voor de EU, Michel Barnier, waarschuwt de Britse regering dat zij een aantal 'niet onderhandelbare' voorwaarden stelt voor de transitieperiode van bijna twee jaar.

Barnier zei dat op een persconferentie na een nieuwe gespreksronde deze week tussen Londen en Brussel over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Hij ontkende dat hij de Britten ronduit dreigt met het afschieten van zo'n overgangsperiode maar zei wel ,,verbaasd'' te zijn over de opstelling van Londen.

Zo willen de Britten in de overgangsperiode van maart 2019 tot en met 31 december 2020 niet dezelfde rechten gunnen aan EU-burgers die naar het land verhuizen als aan niet-Britse EU-burgers die er wel al leven. In die fase wil Londen zich bovendien kunnen verzetten tegen nieuwe EU-regels, die ze nog wel zal moeten invoeren maar waarover ze niet meer mee mag besluiten. Het voorstel eerder deze week van Barnier dat de EU eenzijdig strafmaatregelen instelt als het Verenigd Koninkrijk zich tijdens de transitie niet houdt aan EU-wetgeving is in Londen slecht gevallen.

De EU wil het snel eens worden over de overgangsperiode. In maart zouden de EU-regeringsleiders tijdens hun top als volgende stap groen licht kunnen geven voor onderhandelingen over de (handels)relatie na de overgangsperiode.

Het uittredingsverdrag zou in oktober klaar moeten zijn. Andere belangrijke zaken daarin zijn afspraken over de ‘brexitrekening’ voor de Britten en de grens tussen Ierland en het (Britse) Noord-Ierland.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.