Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Europese waarschuwingen voor Turkije om Cyprus - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 13 februari 2018, 15:19

BRUSSEL (ANP) - Turkije moet zich onthouden van gevaarlijke provocaties in de territoriale wateren van Cyprus. Die boodschap gaf Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani dinsdag af aan Ankara, na soortgelijke waarschuwingen van EU-president Donald Tusk en de Europese Commissie.

Turkse marineschepen houden sinds vrijdag een schip tegen van het Italiaanse energiebedrijf ENI dat onderzoek wil doen naar gasvondsten in zee nabij Cyprus. Daarnaast zou de Turkse kustwacht een Griekse patrouilleboot hebben geramd die mede is betaald door de EU.

Tusk riep Turkije na een telefoongesprek met de Cypriotische president Nicos Anastasiades op dreigementen en acties tegen EU-lidstaten achterwege te laten en zich te laten leiden door goed nabuurschap, vreedzame conflictbeheersing en respect voor territoriale integriteit. Tajani riep Turkije op ,,het internationaal recht te eerbiedigen''.

De verhoudingen tussen Cyprus, sinds 2004 lid van de EU, en Turkije zijn al decennia moeizaam. In 1974 bezette Turkije het noordelijk deel van het eiland. Deze Turkse republiek Noord-Cyprus wordt alleen door Ankara erkend. De Turkse president Erdogan waarschuwde Cyprus dinsdag niet te ver te gaan.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.