Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Brussel op de bres voor boeren - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 12 april 2018, 11:38
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Supermarkten moeten boeren, vissers, coöperaties en andere leveranciers van bederfelijke levensmiddelen op tijd gaan betalen. Ook mogen ze bestellingen niet meer op het laatste moment annuleren of contracten zomaar veranderen. Bij overtredingen krijgen toezichthouders in de lidstaten de bevoegdheid boetes op te leggen.

De Europese Commissie wil hiermee een einde maken aan oneerlijke handelspraktijken, zodat ,,kwetsbare’’ landbouwers meer zekerheid en bescherming krijgen. Zij hebben veel minder onderhandelingsmacht dan de grote supermarktketens en maar weinig andere opties om hun producten te slijten. De commissie verwacht geen hogere prijzen.

Onverkochte levensmiddelen mogen niet zomaar worden teruggestuurd en leveranciers hoeven alleen mee te betalen aan reclamecampagnes als dat is afgesproken. Uit angst afnemers te verliezen, zijn sommige boeren bang aan de bel te trekken. Daarom komt er een vertrouwelijke klachtenprocedure.

,,Het voorstel van vandaag gaat in wezen over eerlijkheid, over een stem geven aan de stemlozen, over rechtvaardigheid voor wie, buiten zijn schuld, het slachtoffer is van een zwakke onderhandelingspositie’’, aldus EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

De Nederlandse land- en tuinbouworganisatie LTO is positief over het voorstel, maar noemt de reikwijdte ,,beperkt''. De belangenclub denkt dat de eigen onderhandelingen met supermarktketens de leveranciers meer oplevert. ,,We verwachten dat dit meer en eerder effect heeft dan wetgeving'', laat een woordvoerder weten.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.