Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Parijs pleit voor direct schrappen EU-kortingen - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 15 mei 2018, 8:01
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Franse regering ziet niet in waarom de jaarlijkse EU-korting voor Nederland na 2020 in vijf jaar moet worden afgebouwd. Wat Parijs betreft kunnen de huidige kortingen voor Nederland, Duitsland, Oostenrijk, en Zweden in de nieuwe meerjarenbegroting van de EU van 2021 tot en met 2027 direct worden geschrapt.

Dat bleek bij de eerste gespreksronde tussen de EU-lidstaten in Brussel over het op 2 mei door de Europese Commissie voorgestelde zogeheten meerjarig financieel kader (MFK) na 2020. Nederland krijgt jaarlijks circa 1 miljard euro terug maar de commissie wil geleidelijk af van de kortingen.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) betoogde dat de lastenverdeling in de EU eerlijk moet zijn. ,,Door het vertrek van de Britten uit de EU dreigt Nederland twee keer te worden geraakt. Onze economie wordt onevenredig getroffen. Daarnaast is er een buitensporige budgettaire last.''

De Britse premier Margaret Thatcher bedong in 1984 een permanente korting waardoor andere landen meer moesten afdragen. Sinds 2005 krijgt Nederland compensatie. Nu de Britten vertrekken kunnen alle kortingen weg, vindt de Europese Commissie. Verder stelt ze voor het MFK tot 1300 miljard euro op te trekken, zo'n 300 miljard meer dan in de lopende begroting van 2014 tot en met 2020.

Blok heeft van de bijeenkomst ook gebruik gemaakt om ,,bondgenootschappen’’ te sluiten met landen die ook vinden dat het budget na de brexit omlaag moet en de bijdragen van de individuele landen niet mogen exploderen. Dat zijn ,,Scandinavische landen, Oostenrijk en Cyprus’’. Ook Duitsland, dat wel bereid is meer te betalen, ,,laat blijken dat er grenzen zijn.''

Premier Rutte heeft beloofd zijn ,,uiterste best'' te zullen doen om te zorgen dat de afdracht na 2020 niet stijgt.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.