Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Europese grenswacht kan taken niet aan - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
woensdag 16 mei 2018, 11:30

BRUSSEL (ANP) - De in 2016 opgerichte Europese grens- en kustwacht kan nog niet eens de helft van zijn taken uitvoeren. De Europese Commissie roept de lidstaten daarom dringend op meer mensen en materieel te leveren.

Het in Warschau gevestigde agentschap ondersteunt nationale grenswachten momenteel met 1500 man, van wie ongeveer 50 Nederlanders. Vanwege de toegenomen migratie vanuit Turkije (dit jaar ruim 15.000 mensen) naar Spanje (6600 in 2018) en langs de westelijke Balkan is meer personeel nodig.

De dienst wil vooral actiever worden bij de landgrens van Griekenland met Turkije, Albanië en Macedonië. De migratiecrisis van 2015 is weliswaar ingedamd, maar de situatie is nog altijd fragiel, zegt EU-commissaris Dmitris Avramopoulos (Migratie). Hij roept de lidstaten op veel meer gebruik te maken van het agentschap bij het terugsturen naar hun thuisland van mensen die geen recht hebben op bescherming. Dit jaar hielp de dienst met het organiseren van 111 terugkeeroperaties.

De Europese Commissie heeft voorgesteld de EU-grenswacht vanaf 2021 uit te breiden naar 10.000 man.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.