Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU: Balkanlanden nog niet klaar voor lidmaatschap; wel inzetten op Ďverbindingení - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 17 mei 2018, 17:05
gewijzigd

SOFIA (ANP) - De zes Balkanlanden die lid willen worden van de EU zijn daar nog niet klaar voor, maar moeten wel zicht houden op toetreding. De unie wil daarom een ,,web van verbindingen en kanseníí creŽren om de landen dichterbij te brengen. Niet alleen verbindingen op het vlak van transport, energie, migratie, veiligheid en klimaat, maar ook op digitaal, economisch en menselijk gebied.

De regeringsleiders van de EU-landen schrijven dat in de slotverklaring van hun top over de Balkan in Sofia. Ook de leiders van ServiŽ, Montenegro, BosniŽ, Kosovo, MacedoniŽ en AlbaniŽ kunnen zich vinden in de tekst.

Europa wil voorkomen dat deze landen in de invloedssfeer van Turkije, Rusland of China komen en is daarom vastbesloten de samenwerking ,,op alle niveausíí te versterken. Vooral op het terrein van corruptie- en misdaadbestrijding moet nog veel gebeuren. Ook moeten ze hun onderlinge conflicten ,,definitiefíí oplossen.

Volgens premier Mark Rutte is ,,samenwerking tussen de EU en de Westelijke Balkanlanden belangrijk voor de EU en voor Nederland. Stabiliteit in en ontwikkeling van de buurlanden van de Europese Unie helpen om irreguliere migratie te beperken, maar ook om grensoverschrijdende criminaliteit en etnische spanningen in de regio tegen te gaan'', zei hij na afloop van de top.

Met ServiŽ en Montenegro lopen sinds enkele jaren toetredingsonderhandelingen. De EU-leiders moeten volgende maand beslissen of ook MacedoniŽ en AlbaniŽ die stap kunnen maken.

Rutte kon in de marge van de top ,,ook een-op-een spreken met onder meer de Macedonische premier Zaev en premier Marković van Montenegro. Het is belangrijk om zowel in EU-verband als bilateraal te blijven investeren in de relaties met de Westelijke Balkan'', zei hij daarover.

De vorige EU-Balkantop was in 2003. De volgende staat gepland voor 2020, in KroatiŽ.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.