Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU begint handelsoverleg met AustraliŽ en Nieuw-Zeeland - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 22 mei 2018, 10:50

BRUSSEL (ANP) - De EU-handelsministers hebben het licht op groen gezet voor onderhandelingen over vrijhandelsverdragen met AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. EU-commissaris Cecilia MalmstrŲm (handel) reist de komende weken naar de hoofdsteden Canberra en Wellington voor de officiŽle start van de gesprekken.

Nederland is voorstander van,,brede en ambitieuzeíí handelsakkoorden met beide landen. Volgens MalmstrŲm zijn de mandaten die ze van de EU-landen heeft gekregen ,,een sterk signaal in tijden waarin menig land de gemakkelijke weg van protectionisme kiestíí.

,,De EU staat al dichtbij AustraliŽ en Nieuw-Zeeland op het gebied van gedeelde waarden en onze open kijk op de wereld'', aldus de Zweedse. Nauwere economische samenwerking biedt nieuwe kansen voor de Europese ondernemingen. Zo worden douanerechten op goederen afgeschaft en komt er een betere toegang tot diensten en overheidsopdrachten in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. Van de verdragen profiteren naar verwachting vooral bedrijven die machines, chemicaliŽn en verwerkte voedingsmiddelen produceren en diensten aanbieden.

De handel in landbouwproducten wordt niet volledig geliberaliseerd maar daar zal wel een gunstige regeling voor gaan gelden. De ministers hebben MalmstrŲm ook de opdracht meegegeven dat de akkoorden duurzaamheid en de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs garanderen.

De EU is nu de op twee na grootste handelspartner van AustraliŽ en, na AustraliŽ, de grootste van Nieuw-Zeeland. De EU exporteerde in 2017 voor 34,7 miljard euro naar AustraliŽ en importeerde voor 13 miljard. Voor Nieuw-Zeeland zijn die cijfers respectievelijk 5,3 miljard en 3,4 miljard euro.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.