Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Historisch akkoord over naam MacedoniŽ - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 12 juni 2018, 19:35

ATHENE (ANP/RTR) - Athene en Skopje hebben na tientallen jaren een oplossing gevonden voor het conflict over de naam van MacedoniŽ. De Macedonische premier Zoran Zaev zei dat is afgesproken zijn land om te dopen tot Republiek Noord-MacedoniŽ.

De Griekse premier Alexis Tsipras sprak bij president Prokopis Pavlopoulos over een ,,goede deal'' waarin tegemoet wordt gekomen aan de Griekse voorwaarden. Hij zei later dat er een duidelijk onderscheid komt tussen de Griekse regio MacedoniŽ en het buurland. Dat gaat de nieuwe naam volgens Tsipras zowel in het binnenland als in het buitenland gebruiken.

De Macedonische premier Zaev stelde op zijn beurt dat er ,,geen weg terug'' is. Hij zei dat het akkoord de weg moet vrijmaken voor de toetreding van zijn land tot de NAVO en de Europese Unie.

Beide landen liggen al jaren in de clinch over de naam MacedoniŽ. Het conflict stamt uit 1991, toen MacedoniŽ zich vreedzaam afscheidde van JoegoslaviŽ en doorging als de onafhankelijke Republiek MacedoniŽ. Dat viel slecht in Griekenland, dat zelf een historische regio MacedoniŽ heeft.

Tsipras zei dat het Griekse parlement zich nog mag uitspreken over het akkoord. Zijn Macedonische ambtsgenoot Zaev beloofde vorige maand al een referendum uit te schrijven over de beoogde naamswijziging, die aan beide kanten van de grens bijzonder gevoelig ligt. In Griekenland en MacedoniŽ gingen eerder duizenden betogers de straat op.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.