Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Mogherini: fors investeren in buitenlandbeleid - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 14 juni 2018, 14:22
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil 30 procent meer gaan uitgeven aan het gezamenlijke buitenlandbeleid van de EU. Federica Mogherini, de huidige baas van de buitenlanddienst, vraagt 123 miljard euro aan de EU-landen voor de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027, ,,een ongekende investering die de EU fit maakt voor haar rol in de wereld.''

Het geld is bedoeld voor onder meer ontwikkelingshulp, het versterken van democratie in de wereld, ondersteuning van de kandidaat-landen voor de EU en het bevorderen van mensenrechten. Brussel wil meer flexibiliteit bij het uitgeven van het geld om sneller en effectiever ,,te kunnen inspelen op mondiale uitdagingen en crises.''

EU-parlementariër Marietje Schaake (D66): ,,Als de EU internationaal een geloofwaardige rol wil spelen is het niet meer dan logisch dat daar voldoende geld voor beschikbaar is. Dat betekent bijdragen aan kansen voor jongeren in Afrikaanse landen en ook het ondersteunen van journalisten en mensenrechtenverdedigers die steeds meer onder vuur liggen. De agressieve rol die landen als Rusland en China op het wereldtoneel opeisen, onderstreept de noodzaak voor een zelfverzekerd Europa.'' Wel moet het volgens haar volstrekt duidelijk zijn waaraan het geld wordt uitgegeven.

Judith Sargentini (GroenLinks) vreest ,,dat democratie, mensenrechten en armoedebestrijding naar de achtergrond verdwijnen''. Het voorstel laat volgens haar ,,een nieuwe geopolitieke realiteit zien''. ,,Al sinds het dieptepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 wordt stelselmatig een greep gedaan uit het ontwikkelingsbudget voor speciale deals om grenzen af te sluiten en migranten tegen te houden.”

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.