Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

May heeft in ex-minister machtig rivaal - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 10 juli 2018, 8:05
gewijzigd

LONDEN (ANP) - Met het vertrek van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson lijkt premier Theresa May niet van een lastige bewindsman af te zijn, maar er een mediagenieke rivaal erbij te hebben gekregen. Britse media speculeren dat de strijd in de Conservatieve Partij over het vertrek uit de Europese Unie nu pas goed losbarst. Johnson zou zich mogelijk als ,,de redder van de brexit'' willen ontpoppen.

May heeft maandag haar jongste brexitplannen toegelicht in het parlement. Daarmee moet Groot-Brittannië economisch gezien toch bij de unie blijven en bijvoorbeeld op het gebied van handel en landbouw de vrije stroom van goederen handhaven. Dit is volgens haar eurosceptische critici flagrant in strijd met de bedoeling van de brexit. Het is alleen maar 'in naam' een afscheid van de EU, terwijl dat de Britten volledige controle over hun eigen zaken moet geven, aldus May's critici. De brexit zou op 29 maart om 23.00 uur Britse tijd moeten zijn. En moet dus lang voor die tijd geregeld.

May's woordvoerder heeft beklemtoond dat ze zich fel zal verzetten tegen pogingen haar aan de kant te schuiven als Conservatieve leider en dus als premier. De Conservatieven in het Lagerhuis zouden kunnen besluiten een stemming te houden of ze nog vertrouwen in premier May hebben. Als minstens 48 van de 316 Conservatieve Kamerleden dit aanvragen komt er een stemming. Om May weg te sturen zijn er dus 159 stemmen nodig.

De regels van de partij staan niet toe dat er dan binnen een jaar tijd weer zo'n stemming komt. Een aantal tegenstanders van het beleid van May zou het nog niet aandurven deze stemming te laten houden. De Conservatieve Kamerleden komen aan het begin van de maandagavond bijeen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.