Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Topbaan Nederlander bij Europese Commissie - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 12 juli 2018, 8:15
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Nederlander Gert-Jan Koopman een toppositie in het dagelijks bestuur van de EU gegeven. Hij is per 1 augustus benoemd tot directeur-generaal Begroting. De 52-jarige Koopman volgt de Spaanse Nadia Calviño op, die onlangs minister van Economische Zaken in de nieuwe Spaanse regering werd.

Koopman zwaait sinds eind 2010 de scepter over de afdeling staatssteun van het directoraat-generaal Mededinging van EU-commissaris Margrethe Vestager. Hij gaat nu onder de Duitse begrotingscommissaris Günther Oettinger werken.

Op Koopmans agenda staat als hoofdbestanddeel de nieuwe meerjarenbegroting voor de EU, van 2021 tot en met 2027. De Nederlandse regering wil bezuinigen op het EU-budget na 2020. De naar verwachting keiharde onderhandelingen over het zogenoemde meerjarig financieel kader (MFK) moeten nog beginnen. De commissie wil graag dat het nieuwe MFK er al voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar ligt, maar premier Rutte zei eerder dit jaar dat de onderhandelingen nog ,,potentieel wel twee jaar duren.''

Koopman studeerde cum laude af in zowel economie als klassieke talen. Hij doceerde economie op de Universiteit van Utrecht en werkte bij het Centraal Plan Bureau voor hij, in 1991, naar Brussel verkaste. Hij werkte tien jaar lang voor de Britse EU-commissaris Neil Kinnock, onder meer als zijn kabinetschef.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.