Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Zware invoerheffingen op Chinese e-bikes - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
woensdag 18 juli 2018, 14:30

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt maatregelen tegen goedkope elektrische fietsen uit China die onder meer de Nederlandse markt schaden. Bijna honderd Chinese e-bikefabrikanten moeten de komende zes maanden importheffingen betalen die van 21,8 procent oplopen tot 83,6 procent voor veruit de meeste bedrijven.

Brussel deed een jaar marktonderzoek in de EU naar aanleiding van een klacht van de belangenorganisatie van Europese fietsfabrikanten EBMA. Onder meer Nederlandse producenten van elektrische fietsen beschuldigen hun Chinese branchegenoten van het 'dumpen' van e-bikes onder de kostprijs.

Uit het onderzoek blijkt dat de Chinezen tussen 2014 en eind 2017 drie keer zoveel goedkope elektrische fietsen exporteerden als daarvoor, tegen prijzen tussen 16 en 40 procent onder de kostprijs. Terwijl de e-bike steeds populairder werd, konden de Europese fabrikanten onvoldoende van de groeiende markt profiteren. Bijna een kwart van het marktaandeel is door de Chinese 'dumping' verloren gegaan.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.