Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU bereidt maatregelen autoheffingen VS voor - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 19 juli 2018, 16:20
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie bereidt tegenmaatregelen voor als reactie op de dreigende verhoging van Amerikaanse importtarieven op Europese auto's. ,,Als de Verenigde Staten deze heffingen zouden opleggen is dat heel ongelukkig. Maar wij zijn samen met de lidstaten bezig een lijst op te stellen met evenredige tegenmaatregelen, op dezelfde manier als met de invoerheffingen op staal'', zei EU-commissaris Cecilia Malmström (handel) in Brussel.

Malmström reist volgende week met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker naar Washington voor een ontmoeting met president Donald Trump. Volgens haar moeten ,,we onze Amerikaanse partners duidelijk maken'' dat de EU terugslaat als Trump zijn dreigement in daden omzet.

Trump dreigt met 20 procent importheffingen op Europese personenauto’s en onderdelen. Nu is dat nog 2,5 procent. De EU rekent 10 procent op geïmporteerde Amerikaanse auto’s.

Eerder stelden de VS invoerheffingen op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) in. Daarop reageerde de EU met extra heffingen op Amerikaanse producten als spijkerbroeken, pindakaas en Harley-Davidsonmotoren ter waarde van 2,8 miljard euro. Juncker zei woensdag dat de EU op ,,elke provocatie’’ uit Amerika zal reageren.

Begin deze maand waarschuwde Brussel al dat de schade voor de VS dan tot wel 294 miljard dollar (253 miljard euro) kan oplopen. Dat bedrag komt ongeveer overeen met de totale import van auto's en auto-onderdelen. De Europese export naar de VS bedraagt circa 50 miljard euro.

De handelscommissaris zei echter te hopen dat het bezoek de handelsspanningen tussen de EU en de VS kan verlichten.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.