Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
donderdag 19 juli 2018, 14:51
gewijzigd

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Brussel heeft zijn onderzoek naar de Amerikaanse chipreus Qualcomm wegens prijsmanipulatie uitgebreid. De Europese Commissie heeft aanvullende bezwaren kenbaar gemaakt aan het Amerikaanse bedrijf.

De Europese Commissie is van mening dat Qualcomm tussen 2009 en 2011 chips voor in onder meer mobiele telefoons onder de kostprijs verkocht om de concurrentie buitenspel te zetten. Het bedrijf kreeg voor die verboden prijsafspraken met Apple in januari al een boete van bijna een miljard euro opgelegd. Qualcomm is in beroep gegaan.

Het onderzoek werd aangezwengeld door klachten van de kleinere branchegenoot Icera. De aanklacht uit december 2015 is nu aangevuld met extra informatie over de mate waarin de UMTS-chips onder de kostprijs werden verkocht.

Qualcomm-topman Steve Mollenkopf ging in een interview met de New York Times ook in op de overname van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors, waaraan al geruime tijd wordt gewerkt. Hij erkende dat die overname inmiddels verwikkeld is geraakt in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Mollenkopf zei verder dat Qualcomm ook toekomst heeft als de overname van NXP onverhoopt toch afketst. ,,We denken dat NXP een goede kans biedt voor ons. Als het niet lukt, dan hebben we echter ook andere manieren om waarde te creëren." NXP zei in een reactie tegen persbureau Bloomberg dat het vertrouwen houdt in de overname.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.