Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 20 juli 2018, 8:14
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal, met of zonder akkoord over de scheiding en toekomstige relatie, zeer waarschijnlijk tot ontwrichting leiden. De 27 EU-landen moeten zich daarom intensiever voorbereiden op de brexit. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie in een verklaring over de gevolgen van de brexit, eind maart 2019.

,,De EU werkt hard aan een overeenkomst en kijkt uit naar de discussies over de toekomstige relatie maar er is geen zekerheid dat er een akkoord wordt bereikt'', stelt de commissie. Het dagelijks bestuur van de EU roept de nationale autoriteiten, privé-instellingen en bedrijven op rekening te houden met verschillende scenario's. ,,Zelfs als er een overeenkomst wordt bereikt, zal de EU in een fundamenteel andere situatie verkeren.''

De onderhandelingen tussen Brussel en Londen zijn maandag weer hervat. Hoofdonderhandelaar voor de EU Michel Barnier zal de betrokken EU-ministers over de voortgang vrijdag bijpraten. Volgens diplomaten is 80 procent afgerond van de scheidingsvoorwaarden, maar de grens tussen (EU-land) Ierland en (het Britse) Noord-Ierland blijft een probleem.

Barnier zei donderdag, bij zijn eerste treffen met de nieuwe brexitminister Dominic Raab, dat een oplossing hiervoor ,,urgent'' is. Ook moet er nog voor de EU-top in oktober overeenstemming komen over een 'politieke verklaring' over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Raab is David Davis opgevolgd nadat die opstapte vanwege de nieuwe brexitstrategie van premier Theresa May. Die is te zacht naar de mening van hardliners zoals hij en Boris Johnson, die als minister van Buitenlandse Zaken ontslag nam.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.