Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Journalisten in BelgiŽ moeten betalen voor accreditatie - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 3 augustus 2018, 15:58
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Belgische en in BelgiŽ wonende journalisten moeten voortaan 50 euro betalen voor een halfjaarlijkse veiligheidsscreening als zij bijeenkomsten van de Europese Raad willen verslaan. Dat kondigde de Europese Raad aan op zijn website. Sinds 1 juni 2018 voorziet een Belgische wet in een dergelijke vergoeding voor veiligheidsscreenings. De financiŽle bijdrage geldt niet voor journalisten die buiten BelgiŽ wonen.

Tegen de maatregel is veel verzet. De Belgische journalistenvakbonden schreven een protestbrief aan de Belgische regering. Zij zijn het er niet mee eens dat de wijziging zonder inspraak van de vakbonden tot stand is gekomen. Daarnaast zijn er principiŽle bezwaren over het geldbedrag. Dit strookt volgens de bonden niet met de vrije nieuwsgaring. Zij schrijven in de protestbrief: "Nergens anders in de democratische wereld moeten journalisten betalen voor een accreditatie. Voor freelancers, die niet in de mogelijkheid zijn een werkgever aan te spreken, dreigt deze vergoeding een drempel te creŽren." Bovendien stellen de vakbonden dat de maatregel niet strookt met het gelijkheidsbeginsel, omdat journalisten uit andere landen er niet onder vallen.

Adjunct-secretaris-generaal Sophie Lejoly van de Belgische journalistenvakbond vindt dat de regering de bijdrage moet laten vallen. Zij benadrukt dat de Europese persvrijheid onder druk staat door deze maatregel.

Bron: Villamedia, 2 augustus 2018

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.