Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
maandag 6 augustus 2018, 16:04

LUXEMBURG (ANP) - Het Europese noodfonds ESM heeft voor het laatst geld gestort in de Griekse schatkist. Met de lening van 15 miljard euro komt een einde aan het steunprogramma waarmee Griekenland de afgelopen acht jaar financieel overeind is gehouden door voornamelijk Europese geldschieters, in ruil voor zware hervormingen en bezuinigingen.

Griekenland staat officieel op 20 augustus weer financieel op eigen benen. Volgens ESM-directeur Klaus Regling is het einde van het programma voor het land ,,een mijlpaal’’. ,,De Grieken worden nu beloond voor hun inzet en harde werk in de afgelopen jaren.’’

Van de laatste 15 miljard euro wordt 5,5 miljard gebruikt voor vervroegde aflossingen. De resterende 9,5 miljard wordt toegevoegd aan een al geleidelijk opgebouwde cashbuffer, die dan 24 miljard euro zal bedragen. Het is de bedoeling dat Griekenland weer geld kan lenen op de financiële markten. De buffer moet privé-investeerders voldoende vertrouwen geven om met Griekenland in zee te gaan.

Sinds het ESM eind 2012 operationeel werd, heeft het noodfonds bijna 205 miljard euro aan gunstige leningen aan de Griekse regering verstrekt.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.