Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Italiaanse begroting schuurt met Europese afspraken - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 9 augustus 2018, 12:17

DEN HAAG (PDC) - De nieuwe Italiaanse regering lijkt met haar plannen voor de begroting niet te kunnen voldoen aan de regels van het Europese begrotingspact. De plannen voor een basisinkomen, het terugdraaien van de verhoging van de pensioenleeftijd en een vlaktaks zullen veel geld gaan kosten, mogelijk meer dan 100 miljard euro per jaar. Dat zou betekenen dat de tekorten van de overheid boven de Europese norm van drie procent uit gaan komen.

Kopstukken uit de nieuwe Italiaanse regeringscoalitie hebben via diverse media laten weten dat zij hun plannen belangrijker achten dan de Europese begrotingsregels, en dat zij flexibeler willen omgaan met die regels. Tegelijkertijd zweert de Italiaanse regering dat het tekort bij de begroting voor 2019 ondanks alle geplande maatregelen niet boven de drie procent uit zal komen, en dat Italië de veel te hoge staatsschuld verder zal terugdringen. Deze bedraagt momenteel 132 procent van het BNP, terwijl 60 procent de Europese norm is.

In het najaar zullen de definitieve plannen bekend worden gemaakt en dan zal de Europese Commissie zich over die plannen buigen. De algemene verwachting is dat deze tot flinke discussies zullen leiden. De financiële markten namen alvast een voorschot op de plannen; de rente op Italiaanse staatsleningen is sinds mei al met één procentpunt gestegen.

Bron: FD, Politico, EURactiv

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.