Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Poolse president gebruikt vetorecht om Kieswet EP-verkiezingen te blokkeren - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 17 augustus 2018, 11:50

DEN HAAG (PDC) - De Poolse President Andrzej Duda heeft deze week zijn critici verbaasd door een nationale Kieswet voor de Europese verkiezingen te blokkeren. De wet zou zorgen voor een kiesdrempel van 16.5 procent, waardoor het nagenoeg onmogelijk zou worden voor kleine partijen om een zetel te bemachtigen in het Europees Parlement (EP).

De wet werd in juli door het Poolse parlement geloodst door de populistische regeringspartij PiS. De angst ontstond dat de 52 zetels die Polen heeft in het EP door de voorgestelde kiesdrempel alleen zouden worden verdeeld onder de grootste partijen PiS en Burgerplatform. Gezien het veto van de president gaat het wetsvoorstel nu terug naar het parlement voor een heroverweging.

Duda zegt niet tegen hervorming van de Kieswet te zijn, mits deze proportioneel is.

Het is niet de eerste keer dat de Poolse President zijn vetorecht gebruikt om een controversiële wet te blokkeren. Eind juli deed hij dit ook al, toen de senaat instemde met een wet om rechters van het hooggerechtshof te vervangen.

Bron: Politico, NRC, AD

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.