Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

4,6 miljoen EU-burgers beoordeelden zomertijd - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 17 augustus 2018, 13:13
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Meer dan 4,6 miljoen EU-burgers hebben via een online-enquête hun mening over de zomertijd gegeven. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt na afloop van de internetraadpleging, die donderdagavond sloot. Sinds de lancering op 4 juli konden inwoners van de EU in hun eigen taal hun voorkeur en argumenten kenbaar maken.

De enquête, die volgens de commissie nadrukkelijk geen stemming of referendum is, kwam er op initiatief van het Europees Parlement. Dat nam in februari een resolutie aan waarin het aandringt op nader onderzoek naar de voor- en nadelen van de klok een uur vooruitzetten eind maart en weer terugzetten in oktober. De enquête is een onderdeel van het onderzoek.

Een groep van ruim zeventig Europarlementariërs van onder meer CDA en PVV pleit voor afschaffing. De commissie gaat de resultaten nu analyseren en verwacht binnen enkele weken een rapport te presenteren.

De zomertijdregeling geldt sinds 1996 in de hele EU en kent vrienden en vijanden. Voorstanders wijzen op de energiebesparing omdat de lampen later aan kunnen. Bovendien zou een uurtje langer licht minder verkeersslachtoffers en criminaliteit tot gevolg hebben. Tegenstanders zeggen dat er geen aantoonbare energiebesparing is met zomertijd en dat de verstoring van het bioritme gezondheidsschade veroorzaakt bij mens en dier.

Of de huidige richtlijn voor de zomertijd wordt aangepast, wordt pas later besloten. Een eventuele afschaffing moet de instemming hebben van alle 28 lidstaten. Brussel onderstreept dat er uit praktisch oogpunt één regeling in Europa moet blijven.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.