Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Kabinet moet kiezen voor zomer- of wintertijd - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
woensdag 12 september 2018, 11:54

STRAATSBURG (ANP) - Het kabinet moet uiterlijk in maart volgend jaar aan Brussel melden of Nederland in 2019 overschakelt op permanente zomer- of wintertijd. De Europese Commissie maakt aan het halfjaarlijkse klokverzetten in de EU een einde, zei voorzitter Jean-Claude Juncker in zijn jaarlijkse beleidstoespraak.

De EU-landen moeten wel eerst hun fiat geven aan het beoogde schrappen van de zomertijdverordening, evenals het Europees Parlement. Volgens Juncker is er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor het halfjaarlijkse klokritueel. De lidstaten moeten kiezen voor een standaardtijd. Om de werking van de interne markt niet te verstoren mogen de landen daarna niet meer op eigen houtje seizoensgebonden tijden invoeren.

Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.

Het Nederlandse kabinet zal binnen enkele weken een oordeel over het plan vellen.

Volgens Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) is het voorstel om het klokverzetten te stoppen ,,pure winst voor onze gezondheid en gezinnen''. ,,Maar het is zwak dat de commissie zelf niet kiest tussen winter- of zomertijd als standaardtijd in de EU."

Schreijer wil zich gaan inzetten voor een Europese regeling: alle landen permanent wintertijd of alle landen zomertijd. ,,We willen geen rommeltje. Burgers en bedrijven verwachten, verdienen en krijgen Europese eenheid."

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.