Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

'Onzekerheid neemt toe door protectionisme' - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
vrijdag 14 september 2018, 8:14
gewijzigd

FRANKFURT (ANP) - De economische onzekerheid is de afgelopen tijd groter geworden omdat landen steeds vaker hun eigen economie beschermen. Ook de kwetsbare situatie in een aantal opkomende markten, zoals Turkije en Argentinië, baart zorgen. Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag na afloop van de beleidsvergadering van de centrale bank.

De risico's voor de Europese economie zijn volgens de ECB echter niet wezenlijk groter geworden. De verwachtingen voor de economische groei in de eurozone gingen iets omlaag. Voor dit jaar rekent de bank nu op 2 procent groei, van een eerder voorspelde 2,1 procent. Volgend jaar zou de groei moeten uitkomen op 1,8 procent, van een eerder voorspelde 1,9 procent.

De topbankier deed zijn uitspraken ongeveer tien jaar na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, wat destijds de wereldwijde financiële crisis inleidde. Die crisis had enorme gevolgen voor het monetaire beleid.

Draghi liet weten dat de ECB zeker nog tot na de zomer van 2019 blijft vasthouden aan de huidige zeer lage rentetarieven. Dat de centrale bank de belangrijkste rentetarieven onveranderd hield, was al algemeen verwacht door economen. De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op middelen die ze in Frankfurt stallen.

Verder meldde de ECB dat in december het opkoopprogramma voor obligaties wordt stopgezet. Vanaf oktober wordt het maandelijkse aankoopbedrag van obligaties verlaagd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro. Dit komt overeen met een eerder uitgesproken voornemen van de centrale bank.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.