Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

OESO: rek uit groei wereldeconomie, groei eurozone rond twee procent - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 20 september 2018, 11:42

PARIJS (ANP) - De wereldwijde economische groei neemt niet verder toe. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar met 3,7 procent groeit. Eerder ging de organisatie nog uit van sterkere groei in 2019 dan in 2018.

De afgelopen jaren werd de groei aangejaagd door ontwikkelingen op het vlak van handel. Toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en hun handelspartners en onrust op de wereldwijde markten zetten nu een rem op die ontwikkeling, zo constateert de OESO.

De groeiverwachtingen voor de VS zijn met 2,9 procent dit jaar het hoogst onder de economische zwaargewichten. Het land profiteert daarbij nu van belastingverlagingen en hogere overheidsbestedingen. De verwachtingen voor 2019 zijn verlaagd van 2,8 naar 2,7 procent.

De verwachtingen voor de eurozone gingen eveneens omlaag, van 2,2 naar 2 procent dit jaar en volgend jaar naar 1,9 van 2,1 procent. Voor Nederland wordt net als bij eerdere voorspellingen gerekend op 3,3 procent groei dit jaar en net geen 3 procent volgend jaar. Daarmee is de OESO optimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB) in Nederland, dat op Prinsjesdag zijn ramingen voor 2019 opkrikte naar 2,6 procent en dit jaar rekent op 2,8 procent groei.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.