Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Vlaanderen moet luchtkwaliteitsplan maken - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
woensdag 10 oktober 2018, 17:48
gewijzigd

BRUSSEL (ANP/Belga) - De Vlaamse regering moet binnen een jaar een plan maken voor betere luchtkwaliteit in het hele gewest, anders wordt een dwangsom van 1000 euro per dag opgelegd. De rechtbank in Brussel heeft dat bepaald in een zaak die Greenpeace had aangespannen.

Volgens de milieuorganisatie doet Vlaanderen te weinig tegen vieze lucht en wordt er onvoldoende gemeten. De regering zou daarnaast te weinig informatie doorgeven aan de Europese Commissie, terwijl dat wel verplicht is.

De rechter gaf opdracht om de resultaten van metingen over 2016 die sinds januari online staan binnen drie maanden door te geven aan de EU. Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteitsnormen op meerdere plekken worden overschreden, terwijl actie uitblijft. Europese regels schrijven voor dat dan een saneringsplan moet worden opgesteld.

De Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege maakt zich geen zorgen over het vonnis. Zij verwacht dat het luchtkwaliteitsplan nog dit jaar groen licht krijgt.

Het plan moet tegen 2030 de gevolgen van luchtvervuiling voor de volksgezondheid halveren vergeleken met 2005. Zo krijgen lokale milieuzones krijgen steun van de overheid en worden houtkachels geleidelijk uitgefaseerd. Schauvliege beloofde verder dat meetresultaten aan de Europese Commissie worden doorgegeven.

In Nederland bepaalde de rechter dinsdag dat de regering meer moet doen om de uitstoot van CO2 binnen twee jaar fors te verlagen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.