Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

'Europese regels remmen overstap naar schone busjes' - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 11 oktober 2018, 7:36

AMSTERDAM (ANP) - De overgang van het personenvervoer naar elektrische busjes dreigt spaak te lopen door Europese regelgeving. Daarvoor waarschuwen RAI Vereniging en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Ze wijzen erop dat duizenden chauffeurs die bijvoorbeeld kinderen en mensen die zorg nodig hebben vervoeren, niet bevoegd zijn om elektrische busjes te besturen.

Die busjes zijn namelijk zwaarder dan hun tegenhangers op fossiele brandstoffen en daarom is het busrijbewijs D ervoor verplicht. Europese regels bepalen dat voor busjes tot 3500 kilo geen D-rijbewijs vereist is. Maar alle elektrische busjes die op de markt zijn wegen door hun accu's meer dan dat, aldus RAI en KNV. De organisaties balen ervan dat de Europese Commissie geen ontheffing verleent voor het personenvervoer, terwijl de komende vijf jaar wel een uitzondering wordt gemaakt voor goederenvervoer, om de overgang naar elektrisch te stimuleren.

,,Dit besluit staat haaks staat op het gezamenlijk streven om zowel de klimaat- als luchtvervuilingsproblemen terug te dringen'', zegt voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging.

De brancheorganisaties roepen minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen op de kwestie aan te kaarten in Brussel.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.