Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Rutte niet positiever over brexitdeal - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 16 oktober 2018, 8:12
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is sinds vorige week ,,niet positiever" geworden over de brexitonderhandlingen. ,,We hadden gehoopt dat er gisteren een doorbraak zou worden bereikt, maar dat is niet gelukt", zei hij tijdens het bezoek van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Dat land is dit halfjaar tijdelijk voorzitter van de EU.

Rutte noemde de speech van de Britse premier Theresa May in het Lagerhuis eerder op de dag over de brexit ,,behulpzaam". Ze heeft volgens hem nog eens heel duidelijk haar positie uiteengezet en zich positief getoond over de mogelijkheden om er deze week uit te komen. Later deze week is er nog een Europese top.

Vorige week toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Torentje was zei Rutte ,,heel voorzichtig optimistisch" te zijn. Daar is niks in veranderd, aldus de premier.

Een oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland is het belangrijkste struikelblok op dit moment. ,,De partijen zijn elkaar behoorlijk genaderd, maar er zijn nog wel een paar lastige zaken op te lossen", aldus Rutte. Kurz denkt dat er oplossing zal worden gevonden voor de grenskwestie. ,,Dat gaat wel lukken."

,,Het is ook belangrijk niet te negatief te zijn", meent Kurz. ,,De situatie had ernstiger kunnen zijn." Er is volgens hem vooruitgang geboekt in de onderhandelingen. ,,Het wordt niet makkelijk, maar er is zeker reden tot optimisme dat het mogelijk zal zijn een harde brexit te vermijden en tot een oplossing met Groot-Brittannië te komen."

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.