Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Barnier: meer tijd nodig voor brexitakkoord - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 16 oktober 2018, 15:01

LUXEMBURG (ANP) - De EU heeft meer tijd nodig om met het Verenigd Koninkrijk een akkoord te kunnen sluiten over de brexit. ,,We gaan de komende weken kalm en serieus de tijd nemen om de beslissende vooruitgang die wij in de onderhandelingen nodig hebben te bereiken’’, zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier bij aankomst in Luxemburg. Daar praat hij de EU-ministers bij over de ontwikkelingen in de naderende scheiding van de Britten.

,,We hebben de afgelopen weken en dagen met de Britse autoriteiten hard gewerkt om een breed akkoord te vinden voor een ordentelijk vertrek. Maar we zijn er nog niet. Enkele onderwerpen, waaronder de grenskwestie in Ierland, zijn nog open.’’

De leiders van de 27 landen die in de EU blijven bespreken woensdagavond op basis van het advies van Barnier op een top in Brussel welke stappen ze nu moeten zetten. Dit weekend bleef een gehoopte doorbraak in de onderhandelingen uit. Volgens EU-president Donald Tusk is een akkoordloze brexit ,,waarschijnlijker dan ooit’’.

Hij vindt dat de EU haar voorbereidingen moet opvoeren voor ,,dit zwarte scenario'', waarin Londen en Brussel zonder afspraken over de scheiding en toekomstige relatie uit elkaar gaan. Tusk heeft de Britse premier Theresa May gevraagd woensdagavond met concrete oplossingen te komen die voor een doorbraak kunnen zorgen.

Tusk zei vorige maand in Salzburg dat de ‘brexittop’ van woensdag een moment van de waarheid zou worden. Als zou blijken dat er ,,beslissende vooruitgang" bij de onderhandelingen is geboekt dan roept hij medio november een nieuwe top bijeen om op het allerhoogste niveau een akkoord af te timmeren.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.