Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Google past Android-beleid aan na boete - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
dinsdag 16 oktober 2018, 19:02

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google gaat telefoonmakers in Europa geld vragen voor het installeren van Google-apps zonder dat ze ook de Google zoek-app of Googles browser Chrome op hun telefoons zetten. Dat heeft het techbedrijf aangekondigd om aan eisen van de Europese Commissie te voldoen. Die had Google in juli een boete van ruim 4,3 miljard dollar opgelegd omdat Google zijn marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android had misbruikt.

Google stond het gebruikers van Android niet toe een eigen versie van het besturingssysteem te maken als ze ook telefoons met Android en Googles-apps, waaronder de Play Store, wilden maken. Het maken van zo'n zogeheten 'fork' mag nu wel.

Ook mag er dus voor gekozen worden om wel de andere Google-apps, maar niet de zoekapp of Chrome te installeren. Dat kost dan wel geld, want Google zegt de inkomsten van de zoekopdrachten te gebruiken om Android gratis te houden. Hoeveel geld Google daarvoor gaat vragen, maakte het Amerikaanse bedrijf niet bekend. Ten slotte komen er aparte licenties voor de zoekapp en Chrome.

De wijzigingen gaan 29 oktober in en gelden alleen in Europa. Google is het overigens nog niet eens met de megaboete van de EU en tekende daartegen beroep aan.

De Europese Commissie laat in een reactie weten dat Google zelf mag kiezen hoe het zijn beleid aanpast, maar benadrukt dat er nooit geëist is dat Google geld gaat vragen voor apps of toegang tot de Google Play Store.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.