Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

'Europese megafraude met dividendbelasting' - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 18 oktober 2018, 12:08
gewijzigd

LONDEN (ANP) - Een groot aantal Europese landen is jarenlang het doelwit geweest van 'bendes' van bankiers, handelaren en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. De schade loopt in de tientallen miljarden. Ook in Nederland is de Belastingdienst al jarenlang slachtoffer van 'dividendstrippende' bankiers. Dit blijkt uit het onderzoek van het internationale journalistieke samenwerkingsproject The Cumex Files, waarvan het Nederlandse Follow the Money deel uitmaakt.

Ook andere Europese media doen melding van wat gezien wordt als de grootste belastingfraude in de Europese geschiedenis, waaronder Die Zeit, het Noorse E24 en het Deense Politiken. Tientallen jaren deden groepen van bankiers, handelaren, fiscalisten, investeerders, hedgefondsen en pensioenfondsen zich tegoed aan Europese staatskassen. Met zorgvuldig opgezette internationale samenwerkingsverbanden, die vooral vanuit Londen werden gecoördineerd, wisten de betrokkenen de belastingdiensten tussen 2001 en 2016 op zijn minst 55,2 miljard euro te ontfutselen.

Nederland werd ook getroffen door een vorm van dividendstrippen. Dit blijkt onder andere uit een vonnis van de Haarlemse rechtbank eerder dit jaar. De Belastingdienst stelde in die rechtszaak dat de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley voor minimaal 152 miljoen euro onterecht had geclaimd.

Andere Europese landen die als slachtoffer genoemd worden in de zaak zijn Denemarken, België, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland, Spanje, Italië en Frankrijk. Tot de banken die ook betrokken zouden zijn geweest bij de fraude, behoren grote namen als Deutsche Bank, UBS, BNP Paribas, JPMorgan Chase en Santander. Ook een voormalige dochter van Rabobank wordt genoemd.

Het onderzoeksproject The Cumex Files nam een jaar in beslag, met samenwerking van negentien verschillende mediapartijen uit twaalf landen. Er werden meer dan 180.000 geheime documenten onderzocht.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.