Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU werkt aan sancties na cybercrime - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 18 oktober 2018, 17:52
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Tegen personen of organisaties die betrokken zijn bij cyberaanvallen moeten snel strafmaatregelen kunnen worden genomen. De EU-regeringsleiders gaven op hun top in Brussel opdracht zo’n sanctiesysteem uit te werken. Nederland, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen hadden hierop aangedrongen.

Rusland wordt niet specifiek genoemd, maar door Moskou aangestuurde cyberoperaties zoals de hackpoging op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag zijn mede aanleiding voor de maatregel. Die moet mensen ook afschrikken om te proberen verkiezingen te manipuleren.

Het strafsysteem moet het mogelijk maken mensen achter cyberaanvallen een visum voor Europa te weigeren en hun banktegoeden te bevriezen. Het maakt niet uit waar ze wonen of wat hun nationaliteit is. De Europese Commissie gaat dit nu juridisch aftimmeren.

Premier Mark Rutte heeft zijn collega's bijgepraat over de MIVD-operatie om de spionagepoging op de OPCW te verijdelen. ,,Die vergroot de noodzaak tot meer weerbaarheid tegen cyberdreigingen. Veel lidstaten vinden dit belangrijk. Daarom wordt nu een cybersanctieregime gericht tegen personen uitgewerkt. Een mooie basis om verder mee te gaan.''

De Europese leiders zijn vanwege dergelijke aanvallen ,,vastberaden vijandige activiteiten van buitenlandse inlichtingennetwerken en andere kwaadwillige actoren op ons grondgebied te voorkomen, op te sporen en verstoren''.

De EU nam deze week een soortgelijk sanctiesysteem aan voor mensen die betrokken zijn bij een aanval met chemische wapens, zoals in het Britse Salisbury.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.