Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

EU voert strijd tegen mensensmokkel op - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
donderdag 18 oktober 2018, 17:20
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De onlinecommunicatie in de netwerken van mensensmokkelaars moet beter worden gevolgd en zo mogelijk verstoord. De EU-leiders willen daar nog voor het einde van het jaar uitgebreide maatregelen voor klaar hebben, hebben ze op een EU-top in Brussel bepaald.

Ook zou een speciale taskforce moeten worden opgericht voor het Europese Migranten Smokkel Centrum, dat bij Europol is ondergebracht. De maatregel is onderdeel van het Europese beleid om het verdienmodel van smokkelaars kapot te krijgen.

De bestrijding van mensensmokkel moet worden opgevoerd, onder meer door intensievere samenwerking met niet-EU-landen op het gebied van onderzoek, aanhoudingen en vervolging van smokkelaars en mensenhandelaars, stellen de EU-leiders in hun conclusies. Volgens hen is het aantal migranten dat ,,illegaal'' naar Europa komt in drie jaar met 95 procent teruggebracht.

Over de spreiding van migranten die Europa wel bereiken, zijn de lidstaten nog altijd verdeeld. Tijdelijk EU-voorzitter Oostenrijk kreeg de opdracht de hervorming van het asielbeleid zo snel mogelijk tot een goed eind te brengen.

,,Een taai onderwerp, we zijn ook niet veel verder gekomen eerlijk gezegd'', zei premier Rutte. ,,Er waren sommigen die dachten dat een compromis zou kunnen zijn dat sommige landen betalen voor het feit dat andere landen opvangen. Ik heb duidelijk gemaakt dat dat voor Nederland niet gaat vliegen.'' Dat geldt volgens de premier ook voor veel andere lidstaten. ,,Dat is onmogelijk, we moeten bereiken dat iedereen solidariteit laat zien en bereid is vluchtelingen op te vangen.''

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.