Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Grieken blij met stemming over naam MacedoniŽ - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
zaterdag 20 oktober 2018, 10:05

SKOPJE (ANP/RTR) - Griekenland heeft opgetogen gereageerd op de eerste stemronde over de naamswijziging van buurland MacedoniŽ. Het Macedonische parlement stemde vrijdagavond in met de nieuwe naam Republiek Noord-MacedoniŽ. De meerderheid van twee derde die noodzakelijk is om de naamsverandering door te voeren in de grondwet, werd precies gehaald: 80 van de 120 afgevaardigden gingen akkoord. De wijziging is nog niet definitief, want er volgen nog meer stemrondes.

De Griekse premier Alexis Tsipras noemt het ,,een grote stap richting ons gezamenlijke succes. Het is een heel belangrijke stap naar een vredige en welvarende toekomst voor onze volkeren.'' Ook eurocommissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) sprak van ,,een geweldige dag voor de democratie in Skopje'' en feliciteerde ,,iedereen die heeft besloten het EU-pad te volgen''.

MacedoniŽ en Griekenland liggen al jaren overhoop over het gebruik van de naam. Het land maakte zich in 1991 los van JoegoslaviŽ. Griekenland hecht veel waarde aan de naam, aangezien de Noord-Griekse streek waar de vermaarde koning en strijdheer Alexander de Grote vandaan kwam ook MacedoniŽ heet. De kwestie zit eventueel toetreden tot de EU en de NAVO in de weg, aangezien Griekenland een veto kan uitspreken.

Binnen de Verenigde Naties noemt MacedoniŽ zich noodgedwongen de ,,Voormalige Joegoslavische Republiek MacedoniŽ''.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquÍte. De uitkomst van deze enquÍte wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquÍte. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.