Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 9 november 2018, 15:48
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De antidumpingheffingen die Colombia heeft ingevoerd op diepvriespatat uit België, Nederland en Duitsland zijn in strijd met de regels. De Europese Commissie gaat het conflict daarom voorleggen bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. Minister Sigrid Kaag en haar Belgische collega Didier Reijnders kregen daar steun voor, bleek vrijdag na overleg van de EU-handelsministers in Brussel.

Beiden zeiden dat tevergeefs is geprobeerd de Colombianen op andere gedachten te brengen. Zuid-Afrika en Brazilië voerden eerder al zulke heffingen in, en mede daarom is het volgens Kaag heel belangrijk dat er actie wordt ondernomen. ,,Als ze hiermee wegkomen, dan kunnen ze dat in alle sectoren gaan doen. En dat is natuurlijk heel zorgwekkend. Wij houden ons aan de regels en verwachten dat ook van anderen.’’ Snelle tegenmaatregelen verwacht de minister niet. ,,Daar gaat tijd overheen, en dat is frustrerend.’’

,,De EU zal Europese frites verdedigen’’, toonde Europees commissaris Cecilia Malmström (Handel) zich strijdbaar. Volgens haar is het onderzoek waarop de Colombianen de heffingen baseren ,,ongefundeerd’’. Haar departement is begonnen de juridische procedure bij de WTO voor te bereiden. Het afgelopen jaar heeft haar team op allerlei manieren negentien keer geprobeerd de toegang van Europese patat tot de Colombiaanse markt te handhaven.

De Nederlandse aardappelindustrie vreest voor een domino-effect waardoor de Zuid-Amerikaanse markt dichtgaat voor diepvriespatat. ,,Het is voor deze sector heel belangrijk’’, zei Kaag, die aankondigde dat premier Rutte de zaak eind deze maand zal aansnijden tijdens een handelsmissie naar Colombia. Landbouwminister Carola Schouten reist ook mee.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.