Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties
logo Flow Euro Portal
vrijdag 9 november 2018, 17:05

BRUSSEL (ANP) - Judith Sargentini, Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement, mag maandag in Brussel haar kritische rapport over het land toelichten aan EU-ministers voor Europese Zaken. Tijdelijk EU-voorzitter Oostenrijk heeft haar uitgenodigd om een informeel gesprek te voeren over de staat van de democratie en rechtsstaat in Hongarije, laat de GroenLinks-politica weten.

Op basis van het rapport activeerde het parlement in september artikel 7, de zwaarste strafprocedure in het EU-verdrag. In theorie kan daardoor het stemrecht van de regering-Orbán in ministerraden worden geschorst.

De kwestie ligt nu op het bord van de ministers. Bij hun vorige sessie in oktober pleitte minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) er met een aantal collega’s voor dat Sargentini het rapport zou komen toelichten.

,,Een kleine stap in de goede richting'', aldus Sargentini. ,,We hebben te maken met een uiterst ernstige situatie in een van onze eigen lidstaten. Wij hebben geen tijd te verliezen. Het gaat om de aantasting van fundamentele waarden van de Hongaarse bevolking.'' Zij stelt vast dat de situatie ondertussen verslechtert en hekelt het ,,getreuzel’’ en gebrek aan daadkracht van het Oostenrijkse voorzitterschap.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.