Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Toezichthouder: Ryanair moet gedupeerden staking compenseren - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
woensdag 5 december 2018, 13:02
gewijzigd

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet passagiers wel degelijk compenseren voor de vertragingen en geschrapte vluchten die deze zomer werden veroorzaakt door stakingen. Doet de prijsvechter dat niet, dan dreigen volgens de Britse toezichthouder voor de luchtvaart ,,handhavende acties''.

De Britse Civil Aviation Authority (CAA) schermt bij haar waarschuwing met Europese regelgeving. Welke maatregelen de toezichthouder treft als Ryanair in gebreke blijft, is niet bekendgemaakt.

Ryanair weigert tot nu toe reizigers schadeloos te stellen wegens de werkonderbrekingen, waardoor honderden vluchten in Europa werden geschrapt . De Ierse vliegmaatschappij vindt dat er destijds sprake was van overmacht en gedupeerde passagiers dus geen aanspraak kunnen maken op compensatie.

Het bedrijf beroept zich daarbij op uitspraken van rechtbanken in Duitsland, Spanje en Italië, zonder verdere data of details van die zaken te vermelden. ,,We verwachten dat de Britse CAA en rechtbanken dit precedent zullen volgen'', schrijft een woordvoerder.

Claimorganisatie EUclaim betwijfelt dat de door Ryanair aangehaalde rechtszaken relevant zijn voor aanspraken in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Nederland. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde dit voorjaar namelijk dat zelfs een onaangekondigde staking geen buitengewone omstandigheid is. De stakingen bij Ryanair waren aangekondigd.

De vakbondsacties kunnen een flinke kostenpost worden voor Ryanair. Alleen al in Nederland, België en Duitsland zijn er voor zeker 1,3 miljoen euro aan schadeclaims ingediend wegens de werkonderbrekingen.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.