Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties

Tweede Kamer bezorgd om noodwet voor harde brexit - Flow Kenniscentrum

Flow Kenniscentrum
logo Flow Euro Portal
woensdag 5 december 2018, 19:26

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft grote zorgen over een noodwet die ministers vrijwel carte blanche geeft om op te treden als het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie tot chaos leidt. Vrijwel alle partijen roepen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op het voorstel aan te passen.

De noodwet is opgesteld voor het geval Groot-Brittannië de EU verlaat zonder goede afspraken vooraf. Als dat gebeurt en daardoor in Nederland problemen dreigen te ontstaan, geeft de wet ministers de bevoegdheid beslissingen te nemen zonder eerst het parlement te raadplegen.

Experts waren woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer zeer kritisch over het voorstel. Naar aanleiding van die bijeenkomst hebben vrijwel alle partijen gezamenlijk Kamervragen gesteld aan Blok. Alleen diens eigen VVD zette daar geen handtekening onder.

Kamerlid Pieter Omtzigt van regeringspartij CDA vindt het ,,ongehoord'' en ook ,,onverantwoord'' als ministers de volksvertegenwoordiging op die manier buitenspel kunnen zetten. ,,Ook hier dient het parlement de regering gewoon te kunnen controleren.''

Ook coalitiepartner D66 is kritisch. Volgens Kamerlid Kees Verhoeven heeft het kabinet de noodwet ,,vast met goede intenties gemaakt, maar te gehaast en op basis van verkeerde reflexen''. Hij wil dat Blok de wet beter toelicht en op punten aanpast zodat het machtsevenwicht tussen kabinet en parlement niet wordt verstoord.

 
  • Home
Geachte bezoeker,
De Stichting Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) waardeert het dat u mee wilt doen aan onze enquête. De uitkomst van deze enquête wordt gebruikt om de website beter op uw wensen af te stemmen.
Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten.
Klik op Doorgaan voor het invullen van de enquête. Klik op Stoppen voor het verlaten van dit scherm.